Astrologija

Natalna kartaAstrologija (grč. αστρολογία – nauka o zvezdama) je pseudonauka koja položaje, odnose i kretanja planeta i drugih nebeskih tela u odnosu na sazvežđa, posmatrano za zemlje, dovodi u vezu sa osnovnim osobinama individua (pojedinaca) i njihovom interakcijom, sa društvom, nacijama, događajima u svetu itd.

Sve što je određeno prostorom i vremenom, a ima smisla tumačiti ga, može biti astrološki analizirano. Osoba koja izučava astrologiju i prenosi njena tumačenja zainteresovanima sa naziva astrolog. Jedan od najbitnijih termina koji se vezuju za astrologiju je horoskop koji se koristi pri svakoj astrološkoj analizi.

Šta astrologija može:

Osim klasičnog astrološkog tumačenja, u astrologiji postoji još nekoliko načina predviđanja budućih događaja. Samim praćenjem dešavanja prepoznaje se simbolika određenih planeta, i prosto praćenjem hronološkim lako se zaključuje šta će se sledeće desiti.

Ljudsko telo je povezano sa planetarnim vladavinama, i predstavljeno je kroz svih 12 znakova – horoskopski znaci su: Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Devica, Vaga, Škorpion, Strelac, Jarac, Vodolija, Ribe.
Osobine koje čoveka čine ličnošću, koje stvaraju način miščjenja, nastaju pod uticajem aspekata planeta (Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton). Isti aspekti su zaduženi za bolesti, povrede, i samim tim i formiranje spoljašnjeg izgleda.

Natalna kartaSvrha svega ovoga jeste da se u određenim teškim trenucima iskoristi nebeska mudrost kako bi se našlo usmerenje na pravi put i kako bi se izbegle zamke sudbine. Tradicionalna postavka astrologije deli planete na one sa dobrim uticajem, benefične, i one sa lošim uticajem, malefične. Ovo pomalo liči na neprekidnu borbu dobra i zla koja se odvija po principu: “kako gore, tako i dole“.

Dakle ritam univerzuma se prenosi na svakog pojedinca, i daje svakome šansu da se koristi svojim dobrim planetama a da loše uticaje minimalizuje. Problemi koje izazivaju planete mogu biti razni, od razvojnih pedagoških kriza do ozbiljnih životnih problema.

Horoskop je „mehanizam“ u kome sve planete i sva polja i znaci jednako sinhrono učestvuju. Kada bi samo jedna planeta predstavljala problem to bi bilo suviše lako, te ni astrolog ne bi bio potreban, jer bi svi sami sebi tumačili događaje.

Na astrologu je odgovornost procene kretanja i rezultata, te da pravovremeno uputi klijenta, a sve po drevnonim astrološkim izrekama. Prva je „upozoren, napola spašen“ koja za cilj ima da pripremi klijenta kako da podnese neminovne događaje. Druga je „mudar upravlja planetama, a glup im se podređuje“, koja je možda bitnija od prethodne i za cilj ima usklađivanje postupaka i odluka klijenta sa nastupajućim događajima, te uz ispunjenje nekih pravila okretanje situacije u korist klijenta. Naravno i ovom prilikom poštujući kako astrološka tako i opšteprihvaćena moralna načela.