Zorica Matijević – Put u nova saznanja

PUT U NOVA SAZNANJA

Na poziv dragih Tarot prijatelja krenula sam na dalek put preko Dohe u Kuala Lumpur (Malezija) a onda u Ubud prelepo mesto na opstrvu Bali, koga zovu  još i ostrvo bogova u jednu novu priču i nova saznanja.

Doha me je fascinirala svojim elektro stubovima u boji na kojima su ispisane reči iz Kurana kao i imena njihovih verskih vođa. Nešto jedinstveno, kao i Islamski muzej. Sam deo grada podseća na deo Njujorka polustrvo sa izgrađenim oblakoderima, ali sa puno ornamenata gde svaka zgrada ima svoju priču…

       

Kuala Lumpur, grad poznat po Petronas Kulama koje su bile dugo godina najviše zgrade na svetu povezane mostom tzv. vidikovac. Fascinantno je to što je ceo grad u neboderima i takođe puno njih međusobno povezanih kao i Patronas kule.

       

Poseta i učestvovanje u radu Tarot centra je bilo nešto novo i vredno videti, samo otvaranje karata je klasično i zavisi od osobe koja otvara karte… Tarot se u ovom centru podvodi pod „Alternativni zdrastveni centar ozdravljenja i put progresa u životu“. Poenta je da se klijenti pre otvaranja karata pripremaju sistemom pranja ovlaž kose u uljima i laticama raznog cveća a posebno ruke do lakta. U zavisnosti od problema putem poznatih šema se otvaraju karte a onda se ide na oslobađanje problema opet neka vrsta rituala samo što se sad upotrebljava isključivo žalfija, crvene latice i mirisni štapići… Ceo proces traje oko sat i po i moram da kažem da sam centar, njegov sistem uređenja, ulja koja  šire specifičane mirise doprinose pozitivnoj energiji i na neki način oslobađanju problema.

Feng shui centar je opet nešto specifično i vredno posetiti uvek se vidi i nauči nešto novo.

Sam dolazak na Bali je bio pod znakom pitanja obzirom da je vulkan Mount Agung (imali smo priliku da vidimo iz aviona kako još uvek samo izbacuje gasove), koji je na 35 km od mesta Ubuda  počeo da se budi i sama činjenica da se alarmirano stanje sa nivoa 4 spustilo na 2  nam je dozvolilo da doputujemo u ovu specifičnu zemlju. Vegetacija je nešto što nas je dočekalo i u Maleziji a sada i na Baliju je fantastična. Dosta sam proputovala ali cvrkut ptica je nešto što fascinira gde god se okrenete vi ga čujete i imate utisak da je to uvek neka druga ptica. Kasnije sam saznala da oko 2000 raznih vrsta živi ovde. Cilj naše posete je bilo par hramova i poseta njima. Obzirom da sam neko ko voli da posećuje mesta religije ovo je bila stvarno prava prilika. Stanovništvo je većinom Hindu vere negde oko 90% i ono što mogu da kažem i vidim je da su molitve od jutra do večeri. Mora da se napravi pararela i da se kaže da postoje individualni hramovi samo za porodice u svojim dvorištima, hramovi koji su na nivou samog grada ili oblasti i stranci ne mogu u njima kao i delimično otvoreni, kao i oni koj su otvoreni za sve vrste poseta. U ovom vremenskom periodu se proslavljao praznik pobeda dobrog nad zlim i svaka kuća, hotel su bili okićeni i izgleda fenomenalno.

Put nas je dalje odveo u hram  Pura Trita Empul – koji je poznat od perioda desetog do četrnaestog veka a služi za čišćenje duha duše i tela. Slavi boga Visnu koji vlada vodom (jednog od tri boga koji se slave na Baliju). Inače sam naziv hrama može da se prevede kao svevišnja voda ili božija voda. Legenda počinje o trovanju vode od strane loših vladara i uz pomoć Indre boginje kiše koja pomaže ponovnom čišćenju prostora i stvaranjem novih božijih izvora. Ispred samog kupališta se nalazi zatvoreni bazen gde možete da vidite kako voda izvire ali vrlo specifično kao mali vulkan koji pomera pesak i sve ide kao kada voda ključa i u velikim krugovima.

       

Postoje tri bazena sa ovom izvorskom vodom, gde se treba okupati i to u prvom sa 13 slavina gde se treba podvuci ispod svake i moliti za sebe i porodicu, odvojene dve česme ili slavine čiste Vas od crne magije ili negativne energije i narednih šest slavina su za ozdravljenje i izlečenje. Kažu da ima ukupno 30 česmi ali da preostale nisu otvorene za publiku već samo za one koji služe viši nivo. Da bi se učestvovalo u procesu treba prijava, specijalna garderoba i dozvola. Inače svi posetioci moraju imati specifičnu garderobu koju dobijaju pri ulasku i to važi za sve hramove. Ne mogu a da ne uporedim i naše pravoslavne hramove koji takođe imaju svetu vodu i koja takođe puno pomaže u procesu raznih problema i bolesti, kao i verovanje u skidanju crne magije. Koliko je sličnosti u religijama???

Na uzvišenju kraj samog hrama nalazi se palata koju je podigao Sukarno i gde su se skupljali svi predsednici sveta, naš vodič nam je dao i informaciju da je i drug Tito bio gost ali tada se zatvaro celi okrug da bi bi se i predsednici okupali i pomolili.

       

Poseta preostalim hramovima je bila izuzetna kao TANAH LOT  u prevodu zemlja nasred mora gde u vreme oseke se prelazi do špilje i izvora slatke vode. Nismo mogli zbog plime po blagoslov kako kažu, inače je poznat kao hram pročišćenja. U špilji je zmija koju treba pomaziti zarad srece.

Još jedan hram u nizu je bio hram ULUWATU sa predivnom prirodom i pogledom na Indiski okean ali zbog agresivnosti majmuna koji tu žive nismo smeli da uzimamo ništa poput kamera i slično.

         

 

Na kraju bi htela da se zahvalim osobama koji su mi pomogli da sve ovo vidim i doživim i još jednom  kažem da zahvaljujući radu sa Tarot kartama sam upoznala predivne ljude. HVALA gospodinu Mantiku, dr Hofu i porodici Višnjić.

Vaš Tarot tumač Zorica Matijević

Zorica Matijević

 

             

 

 

 

 

Pratite nas na: